Προσφατα
.

9.4.14

Κατσαπλιάδες VS Πτσαρούλα

του Γιάννη Λαζάρου
Η εποχή που οι ταινίες με γέλιο είναι παντελώς άχρηστες, είναι οι εποχές των προεκλογικών περιόδων. Πάντα ήταν, αλλά αυτή εδώ την προεκλογική περίοδο που διανύουμε παίζεται η μεγαλύτερη κωμωδία όλων των εποχών. Έχοντας νιώσει η μερίδα του λαού τι εστί ευρωπαϊκή ανάπτυξη και έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η μόνη σωστή πολιτική που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι αυτή που δεν θα συναγελάζεται σε κανένα επίπεδο με την υπάρχουσα, το γέλιο που προκαλούν όλα αυτά τα ανθρωπάρια που μπαίνουν στον πολιτικό στίβο είναι μοναδικό.
Μέσα στο μακελειό και την απόγνωση πετιέται ο υποψήφιος και η υποψήφια σωτήρας. Από τους κακομοίρηδες εραστές της ευρωβουλής μέχρι τους κακομοίρηδες εραστές των λόγγων και των κάμπων η κωμωδία δεν έχει τέλος. Ποιος άλλος πολιτικός στην ιστορία φόρεσε γαλότσα για να πάει μέχρι τις Βρυξέλλες; Ουδείς εκτός από τον Θεοδωράκη. 
Τι στέλνουμε εμείς στην Ευρώπη! 
Το παλικάρι από την Κρήτη, τον αλλιώς αλλιώτικα και πασαλιμανιώτικα. Τον μάγκα τον πολλά βαρύ που «ξέρει και βλέπει ποιοί κατσαπλιάδες τον κυνηγούν στο διαδίκτυο». Πίσω οι κατσαπλιάδες* και μπροστά ο πτσαρούλας* με την γαλότσα adidas να τρέχει. Παράλληλα όμως επειδή το παιδί έχει μεγάλο επιτελείο χακαρέδων και τις ανάλογες διασυνδέσεις ηλεκτρονικού ελέγχου «βλέπει» και γνωρίζει τους κυνηγούς του. Την έριξε την μπηχτή του ο Σταύρος ο άσπιλος και αμόλυντος με την παρά - πολιτική: «Σας ξέρω, πουλάκια μου και θα τα πούμε αργότερα όταν θα είμαι μέγας πολιτικός και η αυλή μου θα «βλέπει» τα πάντα». Ο Γαλότσαμαν πράκτορας. 
Όποιος τα βάζει με τον Σταύρο είναι κατσαπλιάς τελεία και παύλα. Δεν είναι της κοινωνίας ρε μάγκα μου, ο κάθε κατσαπλιάς, ο οποίος  δεν μπορεί να χωνέψει το επιδόρπιο που είχε φυλαγμένο η κωλοκατάσταση αν τα παιδιά που κυβερνάνε στραβοπατήσουν. Και ο Σταύρος ξέρει καλά από επιδόρπια επειδή συμμετείχε κάργα στο να συνηθίσει ο Ελληνάρας κατσαπλιάς τα γεύματα να περιέχουν ορεκτικό (δεν κάνει χωρίς αυτό ο Έλλην πια) κυρίως πιάτο (απαραίτητα γκουρμέ) και επιδόρπιο. 
Διότι για να μην είσαι κατσαπλιάς πρέπει να λες δύο φορές «καλησπέρα». Καλησπέρα-καλησπέρα με παχύ λάμβα και τραβηχτό άλφα, δηλαδή «καλλλλησπέραααααα» (δις). Πρέπει η πολιτική σου να πηγάζει απ’ τα εσώψυχα του καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ και να εκβάλλει σε γκουρμέ λάιφ-στάιλ καταστάσεις προσφέροντας για επιδόρπιο κόλλυβα (είδες ο Σταύρος;). Α, ρε Ελλάδα πόσο γουστάρει κωμωδία το κορμάκι σου. Από την πενθήμερη σχολική εκδρομή του Αλέξη, στα River Party του Σταύρου. 
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα δημοφιλή τρελά αγόρια που βρήκαν ρημαδιό το μαγαζί και κάνουν ντου για πλιάτσικο. Έχουμε και μικρότερης δημοφιλίας σωτήρες. Κάθεται η θειά στο κομμωτήριο και εκεί που κάνει το μιζανπλί της, παίρνει απόφαση να σε σώσει. Ανάμεσα στο τσιγαρισμένο κρεμμύδι και στον πασοκόκοιλο σύζυγο συνταξιούχου του δημοσίου από τα 45 του, έχει πολιτικό όραμα για το δικό σου μέλλον. Θα σου κάνει την γειτονιά ιβρουπαϊκή! Θα βλέπεις την πόλη και θα νομίζεις ότι είσαι στο Ντουμπάι .Όπου παγκάκι θα βάζει και μία κομμώτρια για να καταπολεμήσει την ανεργία, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει καταρχάς πώς θα βγάλει κάρτα υποψηφίας να την μοιράζει στις καφετέριες ντυμένη σαν λατέρνα (να μάς ιδεί και κάνας ουραίος γκόμινους) και ακόμα πιο πίσω πόσα θα παίρνει αν τα ψηφαλάκια της γειτονιάς τής δώσουν την θέση σε ένα δημοτικό συμβούλιο. 
Είναι αυτό το όραμα όλων που δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Το όραμα για μια νέα Ελλάδα που τούς τρώει τα σωθικά τώρα που το καράβι μπατάρισε. Όταν το καράβι έπλεε με μια μερίδα Ελλήνων να τραβούν άγριο κουπί, όλοι αυτοί «τα έξυναν» κανονικά κάνοντας τις λαμογιές για επιπλέον επιδόματα. Και έρχεται ο επιδοματούχος που τον τρόμαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποσπάσεις και μεταθέσεις και θέλει κι αυτός να σε σώσει. Πονηρό λαμόγιο εκ γεννετής σκέφτεται: «1,500 (χιλιαπιντακουόσσσια) από του μισθό ιγώ, κι 1,300 (χίλιατρακουόσσσια) απ’ του μισθό τς γναίκας, 1000 απί δω κι απού κει, από τα μαύρα φακελάκια γιατί να μην πάρω και 350 από το δημοτικοσυμβουλοϋπαλληλίκι κι άμα γίνου κι αντιδήμαρχους θα γεν’ ου χαμούς». Άσε που λόγω της εκλογής το λαμόγιο αποφεύγει και την μετάθεση. 
Είναι το όραμα που δεν τον αφήνει να κοιμηθεί τα βράδια. 
Είναι το όραμα όλων αυτών των γαλοτσοφόρων, από πάνω μέχρι κάτω στην νέα ιεραρχία που στήνεται στο πολιτικό (χα) σκηνικό, που συνειδητά θέλει να αποτελειώσει κάθε ικμάδα ηθικής και ελπίδας που μπορεί να μάς έχει απομείνει. Δεν είναι μία λασπωμένη γαλότσα σαν αυτή που κάποτε έφερνε ένα καθαρό μεροκάματο στο ελληνικό σπίτι, αλλά η καταχεσμένη λαμόγικη γαλότσα λαϊφστάλιδων και νεοτσοπανόσκυλων που αναπτύσσονται με ταχύτητα φωτός από άκρον εις άκρου της χώρας. Αυτή η γαλότσα, ως νέα μπότα του κατακτητή, θα πατήσει το κεφάλι των δικών μας απλών ονείρων. 

* Κατσαπλιάς : Υποτιμητικός όρος για τον επαρχιώτη αλλά ειδικά για τους αντάρτες του εμφυλίου.
* Πτσαρούλας : Όρος ντοπιολαλιάς στην Ήπειρο ακόμη πιο υποτιμητικός από τον κατσαπλιά, δηλαδή ο ντιπ για ντιπ μαλάκας.
 
Εκπομπή 9-4-2014

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια